logotyp

Presentation
Urval
Browsing- och sökverktyg
Återfunna resurser
Kunskapsstruktur
Utformning
Andra tidskriftssamlingar


Presentation

Det florerar mängder av tidskrifter på nätet; bra och dåliga, nya och gamla. Det finns en rad olika tidskriftssamlingar av skiftande kvalitet. Vi har inte hittat någon samling där urval, strukturering och beskrivning fungerar på ett tillfredsställande sätt. Därför har vi skapat Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket som ger en samlad ingång till ett antal bra och välgjorda tidskrifter som kan vara svåra att hitta fram till annars. Syftet är inte att samla så många länkar som möjligt, utan att erbjuda ett bra och välstrukturerat urval. Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket innehåller just nu 76 tidskrifter.

Tanken är att Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket ska användas som en resurs på svenska folkbibliotek; dels som komplement till den tryckta tidskriftssamlingen, dels som ett redskap i referensarbetet. Det stora fulltextmaterialet i de elektroniska tidskrifterna borde utnyttjas mer. Många av dem har dessutom värdefulla fakta- och länksamlingar samt sökfunktioner som de tryckta tidskrifterna inte kan erbjuda. Både bibliotekarier och biblioteksbesökare kommer att ha nytta av Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket, men givetvis även andra. Man måste inte vara en van biblioteksanvändare för att ha glädje av Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket.


Urval

Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket innehåller tidskrifter, men inte dagstidningar, i www-format. Tidskrifterna ska innehålla redaktionellt material, gärna artiklar i fulltext (Art Bin), ett artikelregister (Råd & Rön), eller något annat av värde, t ex bra länksamlingar eller andra tjänster (Res). Om sökfunktion finns betraktas det som ett plus (Nöjesguiden Nät). Det krävs alltså mer än en hemsida som i stort sett bara fungerar som reklam för den tryckta utgåvan (Moderna Tider). Vidare ska tidskrifterna uppdateras regelbundet. Tidskrifterna i Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket ska vara av allmänt intresse och inte hålla alltför hög vetenskaplig nivå. Än så länge är de flesta tidskrifterna svenska.


Browsing- och sökverktyg

Speciellt för vår samling är att vi inte valt ett ämne, utan en form. Detta får konsekvenser för vårt användande av browsing- och sökverktyg. Browsingverktygen är indelade efter ämne, men har ofta en särskild ingång till just tidningar och tidskrifter, även om den ibland kan vara lite svår att hitta. Därför kändes det naturligt att använda browsing, men så småningom märkte vi att det också gick att göra bra sökningar. Browsing hade ändå en del fördelar, bl a är det lättare att överblicka materialet, och det blir mindre brus. Eftersom vi började med browsing fungerade resultaten från sökverktygen mest som en bekräftelse på att det vi hittat genom browsing hade bra täckning. Vi ville främst täcka in de svenska tidskrifterna, och begränsade därför ofta sökningarna med domän (.se) eller svenska sökord. Att hitta utländska tidskrifter har inte varit något problem, men vi har bara tagit med ett symboliskt antal, för att visa att Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket är utbyggbart. Nedan följer en närmare beskrivning av de tjänster vi prövade.

BROWSING

Argus Clearinghouse innehåller enbart ämnessamlingar.

Excite Vi testade kategorin News, men det visade sig att tidskrifterna fanns under Arts & Entertainment. Här är tidskrifterna kombinerade med nyheter, vilket medförde en hel del "skräp".

Lycos A2Z verkar ha en lång lista över tidskrifter, vi kunde aldrig se den eftersom datorn inte lyckades ta in den stora sidan trots flera försök.

Lycos Top 5% innehåller bara "det bästa". Här finns bara ett fåtal tidskrifter, men med fördelen att det finns korta kommentarer.

Magellan har liksom ett par av de andra browsingverktygen placerat Magazines under Entertainment, vilket inte känns lika naturligt som under News and Media, där de flesta placerar tidningar och tidskrifter. Listan är bra och indelad i många underavdelningar, med review och ranking för varje tidskrift.

punkt.se har en krånglig indelning, med flera termer för vad man tror är samma sak. Det visar sig dock att det är skillnad mellan nättidningar, tidskrifter och nätpublikationer, dessutom återfinns dessa på flera ställen i hierarkin utan synbar konsekvens. Överlappningen är stor mellan kategorierna samtidigt som ofullständigheten är påtaglig. Det finns information om de länkade sidorna och hänvisningar till de kategorier där länken återfinns, vilket är en fördel.

SUNET: Massmedia: Magasin har en underlig indelning av tidskrifterna, och det kan vara svårt att veta var man ska hitta vad. Täckningen är bra, men mycket av materialet uppfyller inte våra kriterier; en del skräp alltså. Dessutom är kommentarerna skrivna av dem som har gjort sidorna, dvs inte så objektiva.

WebCrawler har placerat tidskrifterna under resp ämne, men i Entertainment: Magazines finns "se även-hänvisningar" till övriga kategorier där tidskrifter förekommer. Det finns också länkar till andra samlingar och index.

The WWW Virtual Library har en vetenskaplig inriktning, och en mycket lång och oöverskådlig förstasida. Med lite tålamod kunde man dock hitta "electronic journals" vilket leder direkt till e-journal, en strukturerad och kommenterad samling elektroniska tidskrifter på olika nivåer i olika kategorier. Den innehåller även en sökfunktion.

Yahoo: News and Media: Magazines innehåller ca 650 tidskrifter, och har fördelen att man kan söka inom kategorin. Dessutom finns det länkar till andra index och samlingar. Regional: Countries; Sweden: News and Media: Magazines innehåller ett litet antal svenska tidningar och tidskrifter, men tillförde inte vår samling något nytt.

SÖKNING

Alta Vista erbjuder avancerade sökmöjligheter. Vi formulerade följande sökfråga: "(tidskrift or magasin or e-zine or nättidning or tidning) and (elektronisk or online) and host:.se". Antalet träffar blev stort (ca 40 000) men rankingen är dålig, vilket gör att man inte orkar gå igenom resultatet ordentligt.

EuroSeek har förhållandevis bra sökmöjligheter men vi lyckades inte göra någon Boolsk sökning med både and och or. Ovanstående sökfråga (med EuroSeeks begränsning till Sverige istället för host:.se) gav inga träffar. När vi istället använde or mellan alla ord, fick vi ett bra sökresultat (ca 4000). Rankingen verkar fungera bra.

Excite gav väldigt många träffar på samma sökfråga (ca 200 000). Rankingen var bra och man kan välja "mer sådant här", men det fungerade inte bra för oss. Antagligen beror det på att det inte är ett visst ämne vi letar efter.

HotBot ger möjlighet att söka med Boolsk logik, vilket vi utnyttjade med samma sökfråga som i Alta Vista. Sökningen gav bra resultat (ca 2200), med bra relevansranking.

Lycos (Sverige) erbjuder inte möjlighet till Boolsk sökning, men har istället en funktion där man kan välja hur många av sökorden som måste finnas med. Med krav på att tre av våra sökord (vilka som helst) skulle finnas med, fick vi relevanta träffar men inte så många (ca 130). Presentationen av sökresultaten är bra; man ser hur många av sökorden varje träff innehåller.

Nordic Web Index verkar ha bra sökmöjligheter i den avancerade sökningen, men den är svår att använda och det finns ingen hjälpfunktion som förklarar hur sökningen går till. Detta ledde till ett otillfredsställande sökresultat.


Återfunna resurser

Vi bedömer att täckningsgraden vad gäller svenska tidskrifter är hög eftersom vi hittat flera listor som både överlappar och kompletterar varandra. Som vi redan nämnt fanns här en hel del "skräp" eftersom vi har högre krav på de tidskrifter som vi vill ska ingå i Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket. Vi tror att de relevanta svenska tidskrifter som finns, är med. Vi trodde först att Kungliga Bibliotekets lista var så gott som komplett men vi fann snart en hel del titlar som KB inte har med. Att bedöma täckningsgraden av de utländska tidskrifter vi hittat vid sökning är omöjligt. Vi har heller inte prioriterat detta eftersom vi koncentrerat oss på de svenska.


Kunskapsstruktur

Vi prövade först SAB-systemet som kunskapsstruktur eftersom detta används av svenska folkbibliotek, men fann att det är för detaljerat för en tidskriftssamling. Vi ville ha en överskådlig uppbyggnad utan alltför många avdelningar och ämnesord. Dessutom är SAB-systemet inte tillräckligt flexibelt; en tidskrift kan handla om så mycket. Ytterligare en orsak är att det inte är särskilt enkelt om man inte är van. Därför skapade vi ett eget system, och insåg snart hur svårt det är att åstadkomma något som passar alla. Vi tittade på hur olika browsingtjänster och tidskriftslistor är indelade och lät oss inspireras. Arbetet resulterade i åtta kategorier; inom varje finns ett antal ämnesord som används för att beskriva vad tidskrifterna handlar om. Antalet ämnesord var till en början ganska litet, men ökade efterhand som vi analyserade tidskrifterna. Varje tidskrift får en huvudkategori och ett antal ämnesord. Ämnesorden kan komma från flera kategorier och tidskriften kan återfinnas på flera ställen.

På första sidan presenteras kategorierna med tillhörande ämnesord. Kategorirubrikerna är klickbara, men inte ämnesorden. Här finns ocskå en länk till en alfabetisk lista över alla tidskrifterna. När man väljer en kategori får man en alfabetisk lista över de titlar som ingår samt kortfattade beskrivningar. Från listan kan man välja att få en mer utförlig presentation eller att gå direkt till tidskriften. En tidskrift kan hittas i flera kategorier men då finns alltid en hänvisning till huvudkategorin. Följer man en länk med denna symbol pil förflyttas man till tidskriftens huvudkategori. I den utförligare presentationen finns en längre beskrivning av innehåll och form samt specifika upplysningar om t ex språk, utgivare och grafik. Utgivaruppgifter har ibland varit svårt att hitta, varför man som Utgivare kan återfinna såväl utgivare, ansvarig utgivare som förlag eller annat. Kontrolldatum anger när tidskriften indexerades/senast kontrollerades.

Fördelarna med vår struktur är att användaren snabbt får överblick över vad som finns i Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket och det går fort att hitta till det man letar efter, då hierarkin inte är så djup. Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket är inte bara en lista över tidskriftstitlar (Kungliga Biblioteket: Svensk periodica online) utan här finns både kortfattad och längre beskrivning om man så önskar. Tanken är att användaren ska veta vad som döljer sig bakom titeln, både vad gäller innehåll och form, innan han/hon laddar ner sidan. Vi har gått efter en mall när vi har gjort beskrivningarna och försökt bedöma tidskrifterna objektivt, inte bara tagit tidskrifternas egna kommentarer (SUNET: Massmedia: Magasin).

Systemet är utbyggbart. När antalet tidskrifter i Det Virtuella Tidskriftsbiblioteket ökar, kan man lägga till fler ämnesord om det behövs. Dessutom skulle man kunna göra det möjligt att bläddra mera specifikt, genom att utöver kategorilistorna skapa listor efter ämnesord, samt göra ämnesorden klickbara. En sökfunktion kommer också att behövas om samlingen växer.


Utformning

Vi har strävat efter en enkel och konsekvent layout med en seriös framtoning. Genom återkommande logotyp och färger känner användaren igen sig på de olika sidorna. Vi har jobbat en hel del med att det ska se bra ut på olika datorer, skärmar samt i olika browsers. Bilderna är små och går snabbt att ladda ner. Layout och färger har valts för att åstadkomma bra läsbarhet. Vi har inte standardfärger på länkarna, men vi tror inte att det försvårar för användaren. Besökta länkar har samma färg som "nya" för att inte skapa förvirring bland biblioteksanvändarna. För att underlätta navigation använder vi oss av länkar med både text och bild. Överst på sidan med den alfabetiska listan finns ett index där man kan klicka för att komma direkt till den bokstav man är intresserad av. Nederst på varje sida finns upphovsuppgifter och senaste uppdateringsdatum. Det finns också en utförlig informationssida för den som vill veta mer.


Andra tidskriftssamlingar

Här följer några länkar till andra samlingar:
e-journal
Högskolan i Borås: Elektroniska publikationer
Kungliga Biblioteket: Svensk periodica online
Magellan: Entertainment: Magazines
SUNET: Massmedia: Magasin


pilUpp!
pilTill huvudsidan!


Sidan är skapad av Kerstin Karlsson, Sara Kjellberg och Johanna Nilsson. Senast uppdaterad 970611.